dimarts, 6 d’octubre del 2015

ELECCIÓ DEL DELEGAT. SESSIÓ 2






L’institut és una organització democràtica. Això vol dir que tots els estaments –professorat, alumnat, personal d’administració i serveis, i les famílies de l’alumnat- participen amb veu i vot als òrgans de govern. L’alumnat té tres representants al consell escolar i un delegat/da i un subdelegat/da per a cada grup-classe. És important que quan elegiu aquestes persones que us han de representar ho feu amb criteri i després de pensar bé la vostra opció


 

Decidim qui ha de ser el/la delegat/a del vostre curs:



  • Fem grups de 3 o 4 persones.
  • Llegiu les situacions conflictives del full i trobeu-ne solucions ràpidament: us heu de concentrar en les qüestions bàsiques de la situació.
    • Una persona del grup llegeix el text explicatiu.
    • Discutiu què faríeu
    • Una persona del grup escriu la solució (3 minuts per a fer-ho)
    • Hi ha 5 situacions, temps total 15 minuts. El vostre tutor/a controlarà el temps.
  • Poseu en comú les solucions de cada situació. A la vegada, el vostre tutor o tutora anirà escrivint a la pissarra com hauria de ser la persona delegada si hagués d’actuar com vosaltres heu definit. ( 30 minuts).

SITUACIONS

Situació 1: 
Un grup d’alumnes està organitzant una votació per escollir algú que els representi, algú comenta que és millor que el càrrec l’ocupi un noi i no una noia.Què faríeu?Per què? 


Situació 2: 
A la classe es produeix un conflicte i cal prendre una decisió important.Hi ha dues postures: uns que creuen que les decisions importants les ha de votar totel grup i uns altres que volen que la decisió la prengui només la persona que els representa.Quina és la vostra opinió?Per què? 


Situació 3: 
A la classe hi ha dos grups rivals. Cada dia es formen més tensions entre ells. Què ha de fer el delegat o la delegada? 


Situació 4: 
S’ha convocat una reunió de delegats i delegades per al dimarts a les 5’30 de la tarda, però la persona que representa el vostre grup, justament aquell dia i en aquella hora, havia quedat amb la seva colla per anar al cinema.Què ha de fer?  


Situació 5: 
Hi ha una reunió amb la coordinadora on assisteix el delegat o la delegada. El grup classe ha proposat unes idees i solucions que el delegat/da no comparteix. Què ha de fer el/la delegat/da? Per què? 

 

 

QUI HA SE SER DELEGAT O DELEGADA? 


Els o les representants de la vostra classe n’han de ser els portaveus i l’enllaç entre el grup i el professorat i la direcció del centre. Com han de ser? Quines funcions tenen exactament? Que hi diu, la llei?

Els delegats han de:

  • Recollir queixes i propostes dels alumnes i fer de portaveu de la classe per transmetre-les a l’estament adequat  (Equip directiu, Consell Escolar, tutor, professors).

  • Solucionar amb el/la tutor/a els problemes del grup. 

  • Impulsar i coordinar les diferents activitats perquè funcionin a nivell de la seva classe

  • Ocupar-se del funcionament de la classe, estat del material, confecció de calendaris d’exàmens, avisar sobre la neteja i l’ordre de la classe,etc.

  • Fer-se responsable del reciclatge del paper de l’aula. 

  • Dirigir les assemblees de classe per debatre temes i qüestions plantejats pel consell de delegats o  pels propis alumnes.

  • Vetllar per l’estalvi energètic ( tancament de llums i finestres).

  • Convocar a través dels representants del Consell Escolar, reunió de la Junta de delegats, quan ho cregui convenient.


Ara que ja heu esbrinat quines són les característiques que ha de tenir una persona per poder ser delegat o delegada toca escollir-la.

1.Cada alumne que es presenti com a candidat per a delegat o delegada, pot fer una petita explicació al grup del perquè creu que pot ser un bon representant de la classe.
2.Anoteu a la pissarra el nom de les persones que s’han presentat ( possibles candidats)
3.Amb l’ajuda del vostre tutor o tutora, organitzeu la votació. Necessitareu una urna,o qualsevol estri que pugui fer aquesta funció, les paperetes segellades, la llista amb els nois i les noies de la classe i formar la mesa. A la mesa ha d’haver el vostre tutor o tutora, un l’alumne/a com a president i un com a secretari/a.
4.Procediu a fer la votació. Recordeu que heu de votar la persona més idònia pel càrrec.
5.Un cop finalitzada la votació es fan el recompte dels vots i es redacta l’acta.


És molt important que les persones elegides per representar el grup-classe siguin responsables i compleixin les seves funcions. L’elecció de delegat/da ha de ser seriosa i s’ha de fer després de reflexionar-hi.




dilluns, 5 d’octubre del 2015

EL TREBALL EN EQUIP

 
 EL TREBALL EN EQUIP NO ÉS FÀCIL!


En la diversitat d'idees hi ha la riquesa! Cadascú aporta un bagatge, unes experiències, punts de vista diferents que fan que trenquis amb les teves conviccions per construir-ne unes de noves, més riques.

Aquesta és una proposta per treballar a l'aula. L’activitat es basa en:

– El test individual DISC* amb la fitxa de correspondència i una breu explicació dels perfils resultants del test:

*Avís! El DISC no és un test de personalitat, no dóna una fotografia completa de l’alumne, simplement és una eina que orienta i ajuda a identificar les fortaleses, els punts febles i factors de motivació. Es basa en 4 perfils, D (Dominance), I (Influence), S (Steadiness) i C (Cautious)






   




ASPECTES RELLEVANTS QUE ES PODEN TRACTAR DESPRES DE VEURE ELS VÍDEOS  ("INFORME ROBINSON")

  • El concepte d'esforç
  • El concepte d'amistat
  • La definició d'heroi
  • Analitza la frase de l'alpinista suís: "Había que actuar para ayudar a Iñaki". La trobes lògica ? Et sorprèn?
  • Com interpretes la frase de Horia Colibasanu: " Fue algo normal. No un acto heroico ni nada de eso."
  • I el paper de la família d'Iñaki?  Analitza comentaris de germans i mare en els darrers minuts del reportatge.


  CONCEPTES RELACIONATS AMB EL TREBALL EN GRUP:
_ COMUNICACIÓ (respecte, llibertat, sinceritat)
_ CONFIANÇA
_ COMPROMÍS
_ COL·LABORACIÓ
_ ESFORÇ




diumenge, 4 d’octubre del 2015

ELS VALORS. SESSIÓ 5

ANÀLISI D'UN CAS REAL

MÓN PETIT (El trobareu dins vídeos tutoria)

 

L'Albert Casals és un jove que es mou amb cadira de rodes a causa d'una leucèmia patida amb només 5 anys. Una circumstància que no li ha impedit fer realitat el seu somni: viatjar per tot el món. I fer-ho a la seva manera. Sense diners, sovint sense companyia i sense equipatge. 

Mesclant les tècniques de l'autofilmació amb els mètodes tradicionals del gènere documental coneixerem qui és aquest noi, la seva història d'amor, la seva filosofia de vida, i la manera d'educar dels seus pares.

Veurem com l'Albert i la seva xicota, l’Anna, van des de Barcelona fins a un remot far de Nova Zelanda. O com fracassen en l'intent. El recorregut (i el documental) pot ser considerat una bogeria, un romanç o una epopeia. O potser una mica de cada.





 



POSSIBLE ARTICLE PER COMENTAR

EL VALOR DE L'ESFORÇ

divendres, 2 d’octubre del 2015

LA PRESA DE DECISIONS.EM CONEC A MI MATEIX? SESSIÓ 8



AUTOESTIMA




QUI SÓC?

(En aquest enllaç hi trobaràs activitats i informació que et podran ser útils a l'hora de prendre decisions perquè...

Abans de decidir quin camí professional vols iniciar és important que et comencis a conèixer a tu mateix/a. Identificar com som ens pot ajudar a prendre decisions respecte el nostre futur. Conèixer les nostres habilitats, el que sabem fer i que se’ns dona millor, quines coses hem de millorar, a que donem més importància i que no és rellevant per nosaltres. Tots aquests aspectes ens poden ajudar a decidir quins estudis i/o professions s’adapten més a nosaltres. 

Conèixer-nos a nosaltres mateixos és una tasca molt complexa perquè ens podem descriure de mil maneres diferents. Per a crear el teu projecte de vida acadèmic i professional ens fixarem en alguns aspectes concrets que t'ajudaran en la teva decisió:

- Aptituds: intentarem esbrinar per quin tipus de tasques tens més capacitat

- Personalitat: observarem un conjunt de trets de personalitat relacionats amb tipus de tasques laborals. 

- Habilitats acadèmiques: aprofitarem que estàs estudiant per saber quines àrees de coneixement se't donen millor i perquè.

- Competències clausón aquell conjunt d’habilitats, actituds i valors que permeten una execució excel·lent d’una tasca, i  que es reflecteixen en determinats comportaments en un context determinat. L'activitat que proposem permetrà conèixer quines competències clau defineixen el teu perfil. 







Per acabar de  tancar aquest tema, si cliqueu sobre les imatges, trobareu diferents qüestionaris d'autoconeixement .  


http://www.educaweb.com/orientacion/intereses-profesionales/
http://www20.gencat.cat/portal/site/queestudiar/menuitem.ef1906fb69d36fe8e85c7273b0c0e1a0/?vgnextoid=8825f262e30f3310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=8825f262e30f3310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default









 









dijous, 1 d’octubre del 2015

INTEL·LIGÈNCIA ÚNICA O INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES?

INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES

TEST (Em pot servir per descobrir quines són les meves capacitats i desenvolupar cadascuna de les intel·ligències)









MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES



Pots fer un cop d'ull a aquest bloc, hi trobaràs molta informació sobre les intel·ligències múltiples:

http://cafepedagogic.com/